Şarkılara ve şarkıcıların hayat hikayelerine sembolik anlamlar verilir.
Popüler kültürün hayatımızdaki yerinin her geçen gün arttığına işaret eden uzmanlar, günümüzün bilinen kültürünün büyük ölçüde şiddete dayalı olduğu konusunda uyarıda bulunuyor. Popüler kültürün duygusal doyumunun disiplin oyununu arzu ile meşrulaştırdığını belirten Hospital Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Eğitmen Üyesi Neriman Kilit, “Hayranlar K-Pop şarkılarının anlamlarına ve şarkıcılarının hayat hikayelerine sembolik anlamlar yüklüyor. ve duruşları. Bu durum gençlerin K-Pop şarkıcılarının hayatını ve düşüncelerini hayat felsefesi haline getirmelerini sağlamakta, intihar gibi davranışların ve tek cinsiyetçilik gibi bakış açılarının artmasına neden olmaktadır.” diye uyarıyor. Yasakların işleri yoluna koymayacağının altını çizen Kilit, hepimizin hayran olduğu hareketler ve kişiler olabileceğini ve bunun bir yere kadar normal olduğunu çocuklara anlatmak gerektiğini söylüyor.
Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Eğitmen Üyesi Neriman Kilit, son yıllarda kabul gören kültürün de etkisiyle artan K-Pop akımına değinerek, bunun gençler üzerindeki olumsuz etkilerine karşı aileleri uyardı.
Popüler kültür en çok müzik alanında etkilidir.
Popüler kültürün en çok müzik alanında etkili olduğunu ifade eden Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Neriman Kilit, “Geçmişe ve geleceğe dair dünyada verilebilecek çok bilinen kültürel örnekler var. Bu örneklerin çoğu bir müzik parçasını, bir kıyafeti, bir kitabı veya bir kelimeyi içerir. Bir döneme damgasını vuran Amerikalı grup Back Street Boys’un müziğe ve giyim tarzına gençlerin ilgisi ve Güney Koreli müzisyen PSY’nin Gagnam Style müziği örnek olarak gösterilebilir. Türkiye açısından bakıldığında bir zamanlar Cem Karaca, Erkin Koray ve Moğollar, kapitalist dünyada şekil değiştiren kültürün bilinen örneklerini oluşturmuşlardır. Dünyadaki hemen hemen her bireyin sanal bebek beslemesi de tanınmış bir kültür örneğidir. Bir gün herkesin on beş dakikalığına ünlü olacağı sözü, bir dönemin en çok kullanılan ve tanınan kültür alanının da değerli bir sözüydü.” söz konusu.
Öngörülen şiddet bugün popüler.
Bilinen kültürün hayatımızdaki etkisinin son yirmi yılda arttığına işaret eden Kilit, “Toplumlarda özellikle genç kuşakta tüketme isteği arttı. Bu durumda internet ve sosyal medyanın hızla gelişmesi ve hayatımızda değerli bir yer edinmesi de etkili olmuştur. Ayrıca günümüzün kabul gören kültürü büyük ölçüde şiddete dayalıdır. Elbette televizyon programları ve kitaplar belli bir oranda şiddet içermektedir. Bazı televizyon programlarında şiddet o kadar ince işleniyor ki, özellikle yansıtılan şiddet değerli bir şekilde değerlendiriliyor. Güç ve kaynakların eşit olmayan bir şekilde dağıldığı, çatışan çıkarların varlığıyla yapılanmış toplumlarda vurgu, yansıyan şiddete yapılır. terimleri kullandı.
Popüler kültür, gerçekliğin olumsuz yönlerinden kurtulmaya hizmet eder.
Güney Kore’nin köklü kültürü Hallyu’nun bir parçası olan K-Pop akımına değinen Dr. Öğretim Üyesi Neriman Kilit, son yıllarda Türkiye’de ve dünyada adından söz ettirdiğini söyledi. Özellikle genç bayanlar arasında geniş bir hayran kitlesine sahip olduğu gözlemlenen K-Pop’un başarısını, kültürel çalışmalara çeşitli şekillerde verdiği desteğe bağlayan Kilit, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Güney Kore son dönemde BTS, EXO, TWICE gibi K-Pop gruplarının dünya çapında gençler arasında artan popülaritesi, Parasite sineması gibi Oscar ödüllü yapımları ve Netflix’te Squid Game gibi gişe rekorları kıran yapımlarıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Güney Kore menşeli kültürel eserler, tüm dünyaya yayılmış tanınmış kültürel eserlerden sadece birkaçıdır. Tanınmış kültür, kitlesel bağlantı teknolojileri sayesinde günümüz bireylerinin günlük yaşamlarında geniş yer tutmaktadır. Tanınan kültürün medya aracılığıyla kitlelerin tüketimine sunulan bir meta olduğu ve piyasa mantığıyla harmanlanarak kitle kültürüne dönüştürüldüğü son dönemdeki tartışmalarda sıklıkla dile getirilmektedir. Bu görüşe göre, tanınan kültür gündelik hayatın kültürüdür, dolayısıyla gerçekliğin olumsuz yönlerinden kurtulmaya yardımcı olur.”
Popüler kültür sıradan zevkler sunar
Popüler kültürün yönetici sınıflar tarafından seyirci ya da tüketiciler üzerinde yapay zevkler ve mutluluklar yaratmak amacıyla üretildiğini belirten Dr. Öğretim Üyesi Neriman Kilit, “Popüler kültür bir tür ertelemeyle ilişkilendirilir. Buna göre tanınan kültür, günlük olandan daha çok tercih edilir, ancak onunla iç içe sıradan zevkler sunar. Tanınmış kültürün duygusal tatmini, dilek ve disiplin oyununu meşrulaştırır. Hayranlar, K-Pop müziğinin anlamlarına ve K-Pop müzisyenlerinin hayat hikayelerine ve duruşlarına sembolik anlamlar yüklüyor. Son yıllarda Korece bilinen kültürel eserlerin yükselişinde eserin bir meselinin olması ya da eserin arka planında iyi bir hikâye anlatımının olması değerli hale gelmiştir. Bu durum, gençlerin K-pop müzisyenlerinin hayatını ve niyetlerini hayat ideolojisi haline getirmelerine olanak sağlamakta, intihara meyilli davranışların ve tek cinsiyetli bakış açılarının artmasına yol açmaktadır.” uyardı.
Yasaklar bir şeyi doğru yapmaz
Popüler kültürü tamamen değiştirme ve gençler üzerindeki etkisini tamamen ortadan kaldırma şansımızın olmadığına işaret eden Kilit, “Bu konudaki aile yasakları işleri daha iyi hale getirmeyecek. Öncelikle hepimizin hayran olduğu hareketler ve kişiler olabileceğini ve bunun bir yere kadar normal olduğunu çocuklarımıza anlatmamız gerekiyor.” dedi.
Tüm hayatımızı ve hedeflerimizi bu hayranlıklar üzerine kuramayacağımızı, bu tür bağnazlıkların takıntı ve bağımlılığa yol açabileceğini, çocuklara uygun bir dille anlatmak gerektiğini belirten sözlerini şöyle tamamladı:
“Bu nedenle günlük yaşam işlevselliğimizin azalabileceğini ve bunun bizi kendi realitemizden ve geleceğimizden uzaklaştırabileceğini anlatmamız gerekiyor. Anne babalar çocuklarının hayatlarını yetenek ve ilgileri doğrultusunda renklendirmeli ve bu durumun hayatlarında daha az yer almasını sağlamalıdır. Bu grupların çalışmaları ve konserleri tamamen yasaklanmamalı, anlaşma sağlanmalıdır. Bu bağnazlığın çocuklarında takıntı ve bağımlılığa dönüştüğünü gözlemleseler de mutlaka bir çocuk ve ergen psikiyatrına başvurmaları gerekir.”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı