Suriyeli Arkeolog: ABD Yaptırımları Tarihi Yerlerin Restorasyonunu Engelliyor
Suriyeli arkeolog Mohammad Kheir Ismin Rifai, Xinhua’ya ABD yaptırımlarının, özellikle de son Sezar Yasası’nın, son büyük depremden sonra uygulandığını söyledi. Suriyedaki tarihi yerlerin restorasyonunu etkilediğini söyledi.
SES 1 (Arapça): MUHAMMAD KHEIR ADDIN RIFAI, Suriyeli arkeolog:
“Sezar Yasası sadece kültürle ilgili değil, aynı zamanda Halep ve Suriye Aynı zamanda yeniden inşası için önemli etkileri vardır. Birçok uluslararası kuruluş yaptırımlardan korkuyor. SuriyeHerhangi bir maddi destek vermeye cesaret edemiyor.
2019 Sezar Suriye Sivil Koruma Yasası, Washington’un “Suriye halkına karşı savaş suçları” olduğunu öne sürdüğü şeyler nedeniyle Suriye Devlet Başkanı ve hükümetine yaptırımlar uygulayan bir ABD mevzuatıdır. Yasa, 2019’un sonlarında eski ABD Başkanı Donald Trump tarafından imzalandı ve 2020’nin ortalarında yürürlüğe girdi.
Rifai ayrıca, son depremde hasar görenler de dahil olmak üzere Suriye’deki birçok tarihi alanın UNESCO tarafından dünya mirası olarak tescillendiğini söyledi.
Rifai, UNESCO’nun özellikle depremden sonra tarihi mekanların restorasyonunda Suriye’ye yardım etmesi gerektiğini vurguladı.
SES 2 (Arapça): MUHAMMAD KHEIR ADDIN RIFAI, Suriyeli arkeolog:
“Halep’in dünya mirası olarak tescilli olduğu göz önüne alındığında, siyasi boyutu ne olursa olsun UNESCO’nun sorumluluğu, tüzüğüne uygun olarak mali ve teknik destek sağlamaktır.”
Rifai, Suriye’nin en pahalı tarihi mekanlarından biri olan Halep’teki birçok tarihi mekanın 6 Şubat depreminde ağır hasar gördüğünü yineledi.
SES 3 (Arapça): MUHAMMAD KHEIR ADDIN RIFAI, Suriyeli arkeolog:
“Halep’in eski mahallesinde çok değerli hasar meydana geldi. Savaş ve teröristlerin neden olduğu krizden geriye kalan her şey sarsıntıyla yerle bir oldu. Buralar aslında daha önce de hasar gördü ve cami minarelerinin, bazı kubbelerin ve çitlerin yıkıldığına tanık olduk. (depremde).”
xinhua HaberlerAjans muhabirleri Şam’dan bildiriyor.
(XHTV)