Sağlık

Aşırı Sıcaklarda Akut Gastroenterit Salgınına Dikkat!

Bir süredir Türkiye’yi etkisi altına alan “çöl sıcaklarının” bu hafta çarşamba günü zirveye ulaşacağı ve hafta sonundan itibaren etkisini azaltacağı iddia ediliyor. Bu süreçte sağlık uzmanları çok sıcak havaların AGE (Akut Gastroenterit) hastalığına davetiye çıkardığını anlatarak vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. İshal ve kusmaya neden olan, kramp benzeri ağrılarla kendini gösteren, çoğunlukla bakteriyel veya viral nedenlerle oluşan bir bağırsak hastalığı olan AGE, çok sıcaklarda tetiklenebiliyor. One Step Health’in CEO’su Dr. Hem. Ayşe Şengel, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olanlar, yaşlılar, yatalak hastalar ve bebeklerde gelişebilen akut gastroenteritin ilerleyen dönemlerde ölümcül olabildiğini vurgulayarak önlem alınması tavsiyesinde bulundu.

Okul çağındaki çocuklarda belirli dönemlerde salgın şeklinde seyreden hastalığın en belirgin şikayetlerinin ortasında sulu ishal, mide bulantısı ve kusma, ateş, karın krampları ve beraberindeki kas ve eklem ağrıları geliyor. Hastalığın en bilinen nedeni daha önce enfekte olmuş kişilerle temas veya enfekte yiyecek/su tüketimi olarak biliniyor. Şengel, hastalığa çoğunlukla norovirüs ve rotavirüsün neden olduğunu belirterek, bu şikayetleri gösterenlerin sağlık kuruluşlarına başvurmalarını tavsiye ediyor.

One Step Health’in CEO’su Dr. Hem. Ayşe Şengel

Sıcak Su Kullanımına Dikkat!

Şengel, “24 saatten uzun süren ishal ve beraberindeki bulantı ve kusma sıvı ve elektrolit dengesizliklerine yol açtığı için vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşundan takviye almak gerekiyor. Tedavi çoğunlukla semptomları azaltmayı amaçlar. Vücuttan kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin desteklenmesi, bağırsak florasını düzenleyen besin ve ilaçların verilmesi, bağırsak krampları için ağrı kesici verilmesi ve bağışıklığı güçlendirici vitaminlerle desteklenmesi tedavinin değerli noktalarıdır.

AGE’nin etkin bir tedavisi olmadığı için önceliğin hastalıktan korunmak olduğunu vurgulayan Şengel, bu olayların yaşanmaması için alınması gereken temel koruyucu önlemleri şöyle sıralıyor:

  • Bebeklik dönemi aşılarından biri olan rota aşısı yapılmalıdır.
  • Çevre temizliğine özen gösterilmelidir. Özellikle yemek yenen yerlerin dezenfekte edilmesi ve ortak kullanılan eşyaların azaltılması gerekiyor.
  • Musluk suyunun doğrudan tüketiminden kaçınılmalıdır. Bunun yerine steril ortamlarda şişelenmiş su tüketilmelidir.
  • Çiğ olarak yenen sebze ve meyvelerin saflığına dikkat edilmelidir.
  • Musluk suyundan yapılabileceğinden, dışarıda kullanılan buz küplerinden kaçınılmalıdır.
  • Az pişmiş et ve balık ürünleri bu mevsimde tercih edilmemelidir.
  • El hijyenine dikkat edilmelidir. Hastalıklardan korunmanın en etkili yolunun el yıkamak olduğu unutulmamalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu